"מתקן אינטליקנה" | צילום: RONEN MANGAN
כאב כרוני הוא מצב מתיש, המשפיע על איכות החיים של אנשים רבים. העוצמה ומשך הכאב משתנים מאדם לאדם, ויכולים לנוע בין כאב חלש לכאבים עזים ומשתקים. הכאבים יכולים להיגרם ממגוון מצבים בניהם פציעה, טראומה, סוכרת, סרטן, דלקת פרקים, מיגרנות פיברומיאלגיה ועוד ויכולים להימשך מספר שבועות או חודשים; או במקרים מסוימים, של כאבים עצביים, אף יכולים להימשך שנים.
התמודדות עם כאב כרוני
השלב הראשוני והחשוב בטיפול בכאבים כרוניים הוא לאבחן. להבין מה הסיבה לתסמינים ורק אז לחפש טיפול מתאים.
עד לא מזמן, הטיפול הקונבציונלי לכאבים כרוניים כלל מספר אפשרויות, ובראשן תרופות חזקות לשיכוך כאבים, ניתוחים, שינויי תזונה ופיזיותרפיה. במקרים מסוימים טיפולים אלה סיפקו הקלה חלקית בלבד, ובמקרים אחרים השימוש בהם כלל תופעות לוואי חזקות ובלתי רצויות. משככי כאבים ממשפחת האופיאטים למשל, אמנם יעילים בשיכוך כאבים אך נחשבים לממכרים מאד, וכרוכים בסכנות לתופעות לוואי, סיבוכים ומינון יתר.
טיפול אלטרנטיבי לכאב
לאור סכנת ההתמכרות לתרופות חזקות, החלו יותר ויותר אנשים לחפש טיפולים אלטרנטיביים לכאב. אחד מהם הוא קנאביס רפואי.
למעשה, כאבים כרוניים הם כיום הסיבה השכיחה ביותר לכך שרופאים רושמים קנאביס רפואי. גם בישראל, מנתוני יק"ר (היחידה לקנאביס רפואי במשרד הבריאות, עדכני לאוגוסט 2021 ) עולה כי, כאב כרוני נוירופתי הוא ההתוויה המובילה למתן רישיונות קנאביס רפואי.
יעילות הקנאביס הרפואי להקלה על כאבים כרוניים ידועה זה שנים, ומגובה בשורת מחקרים מהארץ ומהעולם. הרכיבים הפעילים ובראשם הקנבינואידים THC ו-CBD, נודעים ביכולתם להפיג כאב ולהקל על הסובלים.
שיפור במצב הרוח ובאיכות החיים
במחקר ישראלי שפורסם ב-2014 נמצא, כי שאיפת כמויות קטנות של אדי קנאביס מפחיתה כאבים באופן ניכר. המשתתפים בניסוי דיווחו כי 20 דקות לאחר צריכה בשאיפה, חשו הקלה משמעותית בכאבים, שנמשכה יותר מ-90 דקות. תופעות הלוואי שנרשמו היו קלות, וכללו סחרור קל וקצר בקרב חלק מהנסיינים. בנוסף על ההטבה במצב הפיזי, הנבדקים דיווחו גם על שיפור משמעותי במצב הרוח ובהרגשה הכללית.
מחקר ישראלי אחר, שפורסם במאי 2021, בחן את השפעת השימוש בקנאביס על 1,500 מטופלים הסובלים מכאבים כרוניים. המחקר גילה, כי בזכות הקנאביס חוו המטופלים שיפור משמעותי באיכות החיים, ירידה ניכרת ברמת הכאב והפחתה בצריכת משככי כאב חזקים.
גם במחקר זה התייחסו החוקרים לתופעות הלוואי של שימוש בקנאביס, וציינו כי התופעות היו נפוצות, אך לא חמורות. בין התופעות שהוזכרו: עייפות, סחרחורות וכן בלבול ויובש בפה. החוקרים מצאו, כי ככל שחלף יותר זמן מתחילת הטיפול, כך פחתו שכיחותן של תופעות הלוואי.
איזה זן של קנאביס רפואי מתאים לכאבים?
זני הקנאביס מתחלקים לשלוש משפחות עיקריות:
1. סאטיבה עשיר THC- בעל השפעה פסיכואקטיבית. הסאטיבה מעורר את התיאבון מפחית בחילות, ואף עוזר לתופעות כמו מיגרנה ודיכאון.
2. אינדיקה עשיר CBD – אשר מרגיע את השרירים, תורם לתחושת שלווה ועוזר להירדמות, ועל כן נחשב כמתאים מאד לסובלים מכאבים.
3. זנים היברידיים – זנים מעורבים שנוצרו מהכלאות של אינדיקה וסאטיבה ותכולת הקנבינואידים שבהם מגוונת. זנים אלה יכולים להתאים גם הם לטיפול בכאבים כרוניים.
מבדיקה שערכנו עם חברת אינטליקנה, שהחדירה את מוצריה לשוק השנה, עולה כי משיחות עם מטופליה, האפקט הנדרש ביותר, זה שרב המטופלים מחפשים; הינו הפגת כאב.
"רב המטופלים איתם שוחחנו, ביקשו המלצה על זן שיקל על כאבים בשגרה ויאפשר להם לישון, לעבוד ולחזור לשגרה".
"תפרחות ZEN אינטליקנה" – צילום: RONEN MANGAN
לסיכום
לשימוש בקנאביס רפואי לכאבים יתרונות רבים. הוא יעיל, אינו ממכר ויש לו השלכות חיוביות נוספות מעבר לטיפול בכאב עצמו – הוא מפחית תחושות חרדה, דיכאון ואובדן תיאבון.
מאמר זה הינו אינפורמטיבי בלבד, ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי .