במהלך החיים אנחנו צוברים נכסים בדרכים שונות, בין אם בירושה ובין אם ברכישה. החיים הם דינאמיים ולעיתים קרובות קורים מצבים צפויים ופחות צפויים בהם אנחנו מעוניינים לפרק את השותפות שלנו במקרקעין, אבל מהו בדיוק פירוק שיתוף במקרקעין וכיצד הוא מתבצע בפועל? כל התשובות בהמשך.
מהו פירוק שיתוף במקרקעין?
חוק המקרקעין בישראל מסדיר את נושא הזכויות בנכסים, שטחים, מבנים ועוד. אחד הנושאים המוסדרים על פי החוק הוא השיתוף והפירוק בנכס, כאשר שותפות הנה פעולה קניינית בה אני אנשים או יותר מקצים זכויות בנכס. מדובר על זכות קניינית על כלל הנכס, זאת אומרת שאין חלק לכל שותף בנפרד, וכדי להבטיח את אותו שיתוף יש לחתום על חוזה שנקרא הכם שיתוף. הסכם זה יכלול את הזכויות שניתנות לכל אחד מהצדדים השותפים בנכס, הוא יכלול את ההגדרות הטכניות הקשורות לנכס, את הזכויות שלו בנכס בעתיד, והוא גם יכלול את התנאים הברורים לפירוק השיתוף בעתיד, אם יקרה.
מהן הנסיבות הנפוצות לפירוק שיתוף?
יש לא מעט סיבות בגינן מתבצע פירוק שיתוף במקרקעין, ויש לזכור כי ישנם סוגים שונים של שותפויות, ומכאן גם סוגים רבים של פירוק שותפויות. יש שותפים עסקיים שמחזיקים יחד בנכסים, יש נכסים שמתקבלים בירושה לקבוצת אנשים שבעל כורחם הופכים לשותפים במקרקעין, יש בני זוג שחיים יחד והם רוכשים נכס או כמה ועוד. בעולם העסקים בדרך כלל פירוק שיתוף יעשה כאשר מתגלעות מחלוקות בנוגע לשיתוף במקרקעין, בתחום הירושה בדרך כלל יהיה זה סכסוך הבין היורשים, וכשמדובר בבני זוג, בדרך כלל תהיה זו פרידה שתוביל לפירוק השיתוף בנכס המשותף.
כיצד מתבצע ההליך?
אחרי שהבנו מה זה פירוק שיתוף במקרקעין ומתי אנחנו מבצעים אותו ומאילו סיבות, נותר לנו להבין מה בעצם ההליך הזה אומר. ראשית, כדאי להכיר את הסעיף הספציפי בחוק המאפשר את פירוק השיתוף – סעיף 37 לחוק המקרקעין. סעיף זה קובע כי לכל שותף קיימת הזכות לפרק שותפות במידה והוא מעוניין בכך. פירוק השיתוף יכול להתבצע בכמה דרכים בהתאם להוראות החוק: מי שמעוניין בפירוק השיתוף ימכור את החלק שלו לאחד השותפים האחרים או לחלק את חלקו באופן יחסי בין שותפים אחרים. דרך נוספת היא מכירת החלק לאדם אחר חיצוני, זאת תוך הסכמת הצדדים האחרים, ודרך נוספת היא מכירת הנכס וחלוקת הכסף לאחר ביצוע המכירה.
אמנם כל זה נשמע די פשוט, אך לעיתים קרובות ישנן מחלוקות בדבר פירוק השיתוף או בדרך הפירוק ובמקרים כאלו יש לפנות לבית המשפט שיכריע בסוגיה. במרבית המקרים בית המשפט מאשר את פירוק השיתוף במקרקעין אך הוא יעשה זאת תוך שיקול מעמיק וחשיבה על השותפים האחרים והפגיעה בהם במהלך זה. בית המשפט לוקח בחשבון שלעיתים פירוק השיתוף נעשה שלא בתום לב, לעיתים יש לאחד הצדדים אינטרס נסתר, ואם חשד כזה עולה מצד שותפים אחרים במקרקעין גם הם יכולים להגיש בקשה לבית המשפט ולבקש ממנו למנוע את הפירוק, אך מהלך זה חייב להיות מגובה בראיות שיוכחו את הנטען. ההמלצה הטובה ביותר הנה להיות מלווים באנשי מקצוע מיומנים בתחום.