רק בחודש ינואר האחרון נרכשו 3900 דירות עליה של 14 אחוז בהשוואה לינואר בשנה הקודמת, למרות משבר הקורונה והמצב הכלכלי אליו נכנסו אנשים רבים אנחנו עדים לזינוק ברכישת דירות חדשות. למרות שהייתה ירידה באחוזי הבניה החדשה אך הביקוש לדירות חדשות רק עולה. "אנחנו צריכים לנסות ולהתסכל מה קרה לשוק הדיור בשנת 2020, ומזה לנסות לנבא לאיפה השוק הולך בשנת 2021" על פי בן שמיר.
לירן שמחוב מנכ"ל גאיה הנדסה, הגיע כדי להסביר לנו קצת יותר על החשיבות בבדיקת בית טרום רכישת הדירה ועל הדרכים שבהן ניתן להתמודד עם ליקוי בניה אל מול הקבלן.
"עפ"י מחקר של הטכניון ב 100% מהדירות יש ליקויי בניה", לירן, מה זה בדק בית בדירה חדשה ומתי רצוי לעשות זאת?
"אנחנו ההישראלים לא רוצים לצאת פראיירים", כך לירן שמחוב מתחיל את ההסבר ואין דבר יותר נכון מכך, הרי השקענו את מיטב כספנו על דירת העתיד שלנו ואין דבר מרגיז יותר מלקנות חתול בשק. כיום לרוכשים ישנה אופציה להזמין מומחה מטעם שיבדוק את הנכס על כל המרכיבים: איכות החומרים, איכות הבניה, התאמה למפרט, התאמה לתקנים והתאמה לחוזה וכל זאת בשביל לתת תשובה מקיפה, אמיתית וכנה על המצב של הנכס.
מה מקבלים בסוף הבדיקה ומה הבדיקה כוללת? וכיצד ניתן להתמודד עם פגם בנכס?
בסיום הבדיקה הלקוח מקבל חוות דעת הנדסית אשר קבילה בבית משפט ויכולה לשמש כראיה אל מול הקבלן. החוות דעת מועברת ישירות אל הקבלן והוא מחויב לבצע את כל התיקונים. באותה חוות דעת קיים פירוט מלא של כל הליקוים הקיימים בדירה וציטוט של התקנים על מנת להראות היכן הקבלן טעה.
את דוח הליקוים מעבירים לקבלן, שלרוב מתיישר על פיו ומתקן את כל מה שצריך כל עוד ניתן. במידה ואין באפשרותו לתקן ישנה אופציה להגיע להסדר כספי בדמוי פיצוי אל מול הקבלן או להגיע לבית משפט.
"בדק בית אמור לפתור 2 נקודות: הדברים הגלוים והדברים הסמויים" כך מסביר בן שמיר, פרשן בכיר. היום נקנים בישראל בממוצע כחמישים אלף דירות בשנה. אשר רוב הרוכשים אינם מבצעים בדק בית, וכיאה לישראלי הוא נשען על מה שהוא רואה ברגע הרכישה. בדיקה שהמערכת עשתה עולה כי מרבית הקבלנים מתקנים את אותם ליקוים שעולים בבדיקת בדק הבית ובודדים מגיעים לבית משפט, אך מומלץ לעשות את הבדיקה כחודש לפני הכניסה לנכס ולא כחודש לאחר הכניסה וזה מכיוון שהקבלן יכול להאשים את הדיירים בליקוים בגלל שהם מתגוררים בנכס.
"הוא התקשר אלי עם דמעות בעיניים ואמר לי: לירן – הצלת לי את החיים"
לירון שיתף אותנו בסיפור קורע לב שבני זוג היו מעוניינים לרכוש דירה בחיפה התלבטו האם לעשות בדק בית. האישה רצתה אך הגבר (שעובד בתור עוזר מנהל עבודה בענף הבניה) פחות היה בעניין בגלל שהוא עבר על הדירה בעצמו ולמראית עיניו הכל היה נראה כמו שצריך. בסופו של דבר הם החליטו לעשות את הבדיקה אשר בסופה נמצאו ליקוים בסך 300 אלף שקלים (!!).
כפי שהבנתם, בדק בית הוא עניין מאוד הכרחי ואחד השלבים החשובים ביותר כאשר אתם רוכשים דירה חדשה. במידה ותתעלמו ותחליטו שאין צורך לבצע את הבדיקה הנושא יכול לרדוף אותכם בעתיד ואף יכול לעלות לכם ביוקר.