טלפונים ניידים הם אחת הסכנות הגדולות ביותר בכביש. כחלק ממאבק בתופעה, משטרת גרמניה הולכת בעקבותיה של אוסטרליה, ותבדוק סוג חדש של מצלמות, במטרה לאתר נהגים שעושים שימוש בסמארטפון במהלך הנהיגה, כך שדעתם מוסחת.
תופעת הנהגים שדעתם מוסחת על-ידי שימוש בסמארטפונים כבר הפכה למגפה חמורה בכבישים ברחבי העולם. לדברי מומחים, שימוש בסמארטפון מאחורי ההגה מגדיל פי ארבעה את הסבירות לתאונה. כל מדינה מתמודדת עם בעיה זו בדרכה שלה, אך בניסיון לפתור את המצב, יש מדינות שמנסות רעיונות טכנולוגיים חדישים מחוץ לקופסה. המדינה האחרונה שהלכה בכיוון זה היא גרמניה.
מגזין הרכב הגרמני היוקרתי, אוטו מוטור ספורט, מדווח כי משטרת גרמניה החלה לאחרונה לבדוק את השימוש בטכנולוגיית צילום חדישה וחכמה שמסוגלת לספק תצלום של השמשה הקדמית ולזהות האם הנהג אוחז בסמארטפון. המטרה היא לתפוס ולקנוס נהגים שדעתם מוסחת עקב שימוש בנייד. בכדי למנוע חשש מחדירה מוגזמת לפרטיות, חשוב לציין כי המצלמה אינה מזהה או שומרת פרצופים. יותר מזה, בזמן הפיילוט של המערכת, היא לא הצליחה כלל לזהות פנים בגלל המהירות הגבוהה של המכוניות החולפות.
"רק בשנת 2021, היו 1,001 תאונות שנגרמו מהסחת דעת, בין היתר עקב שימוש בטלפון סלולרי בזמן נהיגה", אומר שר הפנים של מדינת ריינלנד-פאלץ, רוג'ר לוונץ. הפיילוט הראשון שכבר יצא לדרך בחודש שעבר במדינה, במסגרתו הוצבה מצלמה בודדת מעל כביש בין-עירוני. תוך שעה מהשקת הפעילות, המצלמה כבר תפסה 10 עבריינים. הצלחת הפיילוט הראשוני, הביאה להרחבתו למספר ערים נוספות במדינה לפרק זמן ניסיוני נוסף של שלושה חודשים. לאחר הפיילוט, הנתונים ינותחו וגורמים רשמיים יחליטו אם להרחיב את השימוש במערכת או לא.
אפשרות למנוע כ-100 מקרי פגיעה
אולם, גרמניה אינה לבד. אוסטרליה הייתה הראשונה לעשות שימוש בטכנולוגיה זו. משטרת ניו סאות' ויילס החלה להשתמש בכ-45 מצלמות מסוג זה כבר ב-2019. חלקן להפעלה נייחת, אחרות לשימוש נייד במקומות משתנים. הרשויות באוסטרליה עשו שימוש במערכת המצלמות זו כדי לבדוק 8.5 מיליון כלי רכב, כאשר 100,000 עברייני טלפונים ניידים נתפסו בתקופה זו. אחד המקרים היותר מוזרים שנצפו, היה נהג שהשתמש בטלפון ובטאבלט בו זמנית בזמן נהיגה.
עד 2023, ממשלת ניו סאות' ויילס רוצה לערוך 135 מיליון בדיקות בשנה – למדינה יש 5.2 מיליון כלי רכב רשומים. הממשלה חישבה כי מעקב מוגבר של מצלמות מונע לכאורה עד 100 מקרי מוות או פציעות חמורות משימוש לרעה בסמארטפון מדי שנה.
מאוחר יותר, הצטרפה אליה הולנד, שהייתה הדוגמה הראשונה למדינה אירופית שמשתמשת בהן. באופן דומה לניסיונות באוסטרליה, התוצאות בהולנד היו ברורות ומהירות והצביעו על צורך בפתרונות מסוג זה. לדוגמה, במהלך תקופה אחת של שש שעות, שתי מצלמות שנפרסו (אחת בכביש ארצי והשנייה בכביש מהיר) תיעדו 400 נהגים אוחזים טלפון בידם. מבחינה כלכלית, נהג שייתפס בעדשות המצלמה בגרמניה מחזיק טלפון נייד צפוי לקבל נקודה אחת שלילית ולשלם קנס בגובה של כ-100 יורו, בעוד שבהולנד ואוסטרליה גובה הקנס הוא כרגע יותר מפי 2 (230-240 יורו).
התחלה טובה, אך דרוש פתרון מלא יותר
תאונות הדרכים הנגרמות כתוצאה מהסחות דעת בנהיגה הן כאמור מגפה גלובלית ולכן כל כך חשוב למצוא פתרונות טכנולוגיים יעילים לבעיה זו. מצלמות בכביש שתופסות נהגים שדעתם מוסחת, זאת התחלה טובה, אך לא מדובר בפתרון מלא לבעיה. לעומת זאת, מערכת SaverOne אשר מנטרלת את היסח הדעת משימוש בסלולרי במהלך נהיגה על-ידי חסימת השימוש ביישומים מסכני חיים, היא פתרון מלא יותר.
כיצד אם כן המערכת נכנסת לפעולה? יחידת בקרה מוסלקת ממוקמת בתוך הרכב, ובמקביל מותקנת אפליקציה בנייד. כאשר הנהג מתיישב מאחורי ההגה, המערכת מזהה את הנייד שלו (ורק את שלו בהתאם למיקום הישיבה), ובאופן אוטומטי היא מונעת שימוש במגוון פעולות, אך עדיין מאפשרת לנהל שיחות ולהיעזר באפליקציות ניווט.
המערכת שלנו הפועלת בישראל לצד פיילוטים ברחבי העולם עם החברות המובילות במגזר העסקי והציבורי, היא הראשונה להציע פתרון אפקטיבי להתמכרות לסלולרי בזמן נהיגה. ללא אפשרות לעקוף את האיסורים, סייברוואן עוזרת לנהגים להתרכז בנהיגה ללא הסחות דעת מיותרות מהנייד.
שנסכם? מערכת SaverOne עונה היטב על הצורך – מונעת שאננות, מונעת גירויים מיותרים ובעיקר מאפשרת להתרכז בדרכים בצורה בטוחה.