מס שבח על דירה בירושה
נכסים אשר מתקבלים בירושה, מעלים לא פעם שאלות בפני מקבלי הירושה. בין השאלות שעולות הן: האם הם נדרשים לשלם מס שבח במידה והם מוכרים את הנכס או האם יש להם פטור ממס שבח. לא פעם נכסי נדל"ן אשר מתקבלים בירושה, אמורים להתחלק בין מספר יורשים ולעיתים קרובות יש גם שונות בקרבה של היורשים והדבר משפיע על חבות המס. אין ספק כי נדל"ן המתקבל בירושה הוא דבר נפוץ מאוד ועל כן, שאלת המס המדוברת היא שאלה חשובה. במאמר הבא תקבלו את כל המידע אודות מס שבח על דירה בירושה.
מס שבח על דירה בירושה – מה צריך לדעת?
כאשר מדובר על שאלת מס שבח על דירה בירושה, ראשית כל עולה השאלה האם העברת זכויות במקרקעין שמהווה ירושה, מהווה עסקת מקרקעין. חוק מיסוי המקרקעין קבע כי הורשה איננה מכירה או פעולה באיגוד המקרקעין ועל כן, בפועל אין עסקה כאשר אדם מקבל דירה בירושה. כלומר, אותו אדם נכנס לנעליו של המוריש ובוחנים אותו לפי הזכויות והחובות שעמדו למוריש.
גם לסוג הקרבה המשפחתית למוריש יש השפעה על תוצאות חישוב מס שבח על דירה בירושה, כאשר מוכרים אותה. נכס ירושה יכול להיות לבת הזוג, לצאצא, לאח, לדוד ואחרים ויש לבוא עם כל אחד מהם בחישוב המס על פי מה שהחוק מתיר. יש להתייחס בצורה מדויקת לשאלת מי נחשב בן משפחה.
חישוב מס שבח על דירה בירושה הוא לא פשוט. מס שבח מוגדר כמס על עליית ערך הנכס מרגע הקנייה ועד המכירה, אולם כאשר אדם מקבל דירה בירושה, עולה השאלה מהו רגע הקנייה- האם מהרגע שהמוריש קנה את הנכס או שמא מהרגע שהדירה עברה לידיו של היורש? החוק פותר את הבעיה בכך שהוא קובע כי היורש נכנס לנעליו של המוריש ועל כן הוא יהיה חייב במס שבח על כל עלייה בערך הנכס מרגע קנייתו על ידי המוריש. בד בבד, אותו החוק בדיוק פותח פתח לפטור ממס שבח על דירה בירושה. בחוק מיסוי מקרקעין נקבעה הטבה ייחודית ליורשים של זכויות מקרקעין.
באילו מקרים ניתן לזכות בפטור ממס שבח על דירה בירושה?
דירת מגורים מזכה תזכה את היורש במכירתה בפטור בתנאים הבאים: אם המוכר הוא בן הזוג של המוריש, צאצא של המוריש או בן הזוג של הצאצא של המוריש, אם לפני פטירתו היה המוריש בעלה של דירת מגורים אחת בלבד, אם המוריש היה בחיים וכאשר הוא היה מוכר את הדירה היה לו פטור ממס שבח בשל המכירה. דירת מגורים מזכה היא למעשה דירת מגורים ששימשה למגורים והייתה רשומה למגורים, כלומר: דירה או חלק מדירה שבנייתה הסתיימה בבעלותו או חכירתו של יחיד ולא של חברה והדירה משמשת או מיוחדת למגורים לפי טיבה, כלומר: יש בה מתקנים המצויים בדרך כלל בדירת מגורים שהם חיוניים לשם קיום סביר לרבות: מטבח, שירותים, חדר אמבטיה ועוד. כמו כן, האם הדירה אינה מהווה מלאי עסקי לצורכי מס הכנסה והיא רשומה בטאבו כדירת מגורים.
כדי להגיש בקשה לפטור, כדאי מאוד להיעזר בעורך דין ירושות וצוואות אשר יסייע לכם לבצע את הליך הבקשה בצורה הקלה, המהירה, הנוחה והיעילה ביותר ולקבל את הפטור הרלוונטי לכם כמה שיותר מהר.
המידע הינו מידע כללי, נכון ליום כתיבתו ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי.