לימודי מדעי כדור הארץ – עם התמחות בגיאולוגיה סביבתית
אם אתם מתעניינים בלימודי מדעי כדור הארץ, אולי תרצו להכיר גם תת קבוצה של תחום זה שנקרא: ׳גיאולוגיה סביבתית׳. מדובר בחקר האינטראקציה של בני האדם עם ההיבטים הפיזיים, האטמוספריים והביולוגיים של הסביבה שלהם, המקושרים ישירות לגיאולוגיה הנדסית.
על גיאולוגיה
הסביבה הטבעית נוצרת על ידי ביוספרה (אורגניזמים חיים), אטמוספירה (אוויר), הידרוספרה (מים) וליתוספרה (קליפת כדור הארץ). מתוך כל אלה, הליתוספרה לא רק קשורה קשר הדוק לפעילויות האדם, אלא קשורה גם לסביבה הטבעית שנוצרת על ידי האוויר, המים והאורגניזמים החיים. מסיבה זו הפכה הליתוספרה למערכת סביבתית עצמאית, כלומר ל׳סביבה גיאולוגית׳.
לסביבה הגיאולוגית יש מערכת מרובת גורמים (multifactorial) והגורמים העיקריים המעורבים במערכת זו הם סלעים, קרקע, מרכיבים אורגניים, גז, מי תהום, מיקרואורגניזמים ופעילות דינמית. סביבה גיאולוגית היא ישות אובייקטיבית עם שטח וגבולות ספציפיים, כאשר הגבול העליון שלה הוא פני השטח של הליתוספרה ואילו הגבול התחתון שלה תלוי בהיקף הפעילות האנושית.
על גיאולוגיה סביבתית
גיאולוגיה סביבתית היא מדע החוקר את האינטראקציה ואת התלות ההדדית בין פעילות אנושית לבין הסביבה הגיאולוגית. תחום זה רואה את הסביבה הגיאולוגית לא רק כיעד לימודי, אלא גם כבסיס לקביעת כיווני העבודה, התכנים והגישות שלה. במילים אחרות, הרעיון של הגיאולוגיה הסביבתית הוא ללמוד (באמצעות הידע של תחום הגיאולוגיה) את כל סוגי הפעולות האנתרופוגניות (שמקורן בפעילות בני האדם) וסוגי הפעולות הטבעיות שיכולות להשפיע על בטיחות סביבת החיים של בני האדם.
בניגוד ללימודי הגיאולוגיה, לגיאולוגיה הסביבתית אין מושגים של גבולות ושטח, כי מדע זה חוקר גיאולוגיה סביבתית, כלומר הוא מתייחס ליחסי הגומלין בין הפעילות הכלכלית האנושית לבין הסביבה הגיאולוגית היוצרים מערכת מורכבת.
גיאולוגיה סביבתית – הגדרה תמציתית ומאפיינים
גיאולוגיה סביבתית מוגדרת כאינטראקציה של בני אדם עם סביבתם, שהיא ביסודה גיאולוגית. המונח ׳סביבה׳ מתייחס הן למרכיבים של כדור הארץ עצמו (סלעים, משקעים ונוזלים) והן לפני השטח של הגלובוס ולתהליכים הפועלים לשנותו לאורך הזמן.
הגדרה זו מצביעה בבירור על כך שהכנסת היסוד האנושי למשוואה היא זו שמגדירה את המושג ׳גיאולוגיה סביבתית׳ כתחום המתייחס לכלל השיקולים המשפיעים לטוב ולרע על הקיום שלנו. מדעי הסביבה מציעים דרך לנהל את הקיום האנושי כדי למקסם את הצלחתה תוך מזעור ההיבטים השליליים.
בלבה של ׳הגיאולוגיה הסביבתית׳, כמו בשאר מדעי הסביבה, עומד הרעיון של ניהול בר קיימא. כלומר, עבודה עם מערכות טבעיות כדי ליצור פיתוח בר קיימא אבל לא במחיר בלתי מתקבל על הדעת.
גיאולוגיה סביבתית – במה היא עוסקת?
גיאולוגיה סביבתית עוסקת בהיבטים רבים של האינטראקציה בין בני אדם, משאבי טבע או אזורים גיאוגרפיים ייחודיים לבין כדור הארץ, לדוגמה:
- זיהום מי תהום וקרקע, הנגרם על ידי שיטות ניהול וסילוק פסולת.
- בעיות סביבתיות הקשורות לתחבורה, ביבשה ובים.
- תהליכים גיאולוגיים שעשויים להשפיע על מערכות אקולוגיות או על האנושות.
- סיכונים גיאוגרפיים מעשה ידי אדם או מעשה הטבע.
- בעיות סביבתיות הנוצרות על ידי הפקת מינרלים, פחם ומחצבים, נפט, גז, מים ומקורות אנרגיה חלופיים.
- ההשפעות הסביבתיות שיוצרים המחקרים המדעיים, השיקום והחומרים המסוכנים.
- ניהול של נתונים גאו-סביבתיים ומערכות מידע.
- הפצת ידע על טכניקות, שיטות, גישות והתנסויות לשיפור הסביבה.
כאשר הגיאולוגיה הסביבתית מתמודדת ומטפלת בנושאים אלה, מוזמנות גם הדיסציפלינות הגיאוגרפיות האחרות לתרום מהידע ומהניסיון שלהן. הדיסציפלינות העיקריות כוללות: ניהול משאבי טבע, גיאוגרפיה סביבתי, מדעי הקרקע, הידרוגיאולוגיה, הידרוכימיה, גיאוכימיה, גיאופיזיקה וגיאולוגיה הנדסית.
המאמר נכתב באדיבות האתר https://sustainabilitystudies.net/