שדה ביוטק חלוצה בהנגשת רשיון וטיפול בקנביס רפואי למטופלי אלצהיימר ודמנציה
בינואר 2022 אישר משרד הבריאות בישראל את השימוש בקנביס רפואי לטיפול להתוויה של דמנציה ואלצהיימר באוכלוסייה מבוגרת. חברת שדה ביוטק, מפתחת את מערכת הביג-דאטא, ASYAA, בשיתוף עם מרכז הכאב הארצי, מסייעים למאובחני אלצהיימר ודמנציה בתהליך של קבלת אישור לקאנביס רפואי ולאחר מכן בליווי הטיפול. לפי הערכה של משרד הבריאות, יש בישראל ב 130 אלף חולי דמנציה ואלצהיימר. חולים אלה, ובעיקר בני משפחותיהם והמטפלים סובלים ממגוון תסמונות נלוות כגון – הזיות, תוקפנות, עצבנות, אדישות, הפרעות שינה ועוד. אישור משרד הבריאות מהווה גושפנקה מקצועית ורלגוטורית ליעילות ובטיחות הטיפול בדמנציה/אלצהיימר באמצעות קנביס רפואי.
איך הכול התחיל? – קצת היסטוריה
עדויות ראשונות לשימוש רפואי בצמח הקנאביס מתוארכת לפני כ 5,000 שנה באזור רומניה של ימינו. בסביבות 1,000 לפנה "ס, משקה מריחואנה מעורבב עם חלב, בהאנג, שימש כשיקוי הרדמה ואנטי-פלגמטי בהודו. טקסט רפואי סיני מסביבות 1,578 לספירה, מתאר את השימוש בקנביס לטיפול בדלקות, בזיהומים טפיליים ודימום. חלוצי ג'יימסטאון הביאו את צמח המריחואנה, הידוע בדרך כלל בשם קנבוס, לצפון אמריקה בשנת 1611, ומאז סיבי קנבוס היו יצוא חשוב. ההרבליסט הבריטי הגדול ניקולס קולפפר (1616-1654) כתב בספרו הרופא האנגלי (sic) כי תמציות מריחואנה "הרגיעו דלקות בראש … מקל על ייסורים של גאוט … כאביבמפרקים, (ו) כאבים של הגידים והירכיים." לתכשירים של קולפפר הייתה ככל הנראה תכולה פסיכואקטיבית מועטה, שכן לקנאביס המקומי שפותח באזורים הצפוניים יש בדרך כלל תכולת THC נמוכה.
במאה התשע עשרה ובתחילת המאה העשרים, בארה"ב, הקנאביס היה בשימוש נרחב כתרופה מוגנת בפטנט והופיע בפרמקופיאה האמריקאית בשנת 1850. בשנת 1937, בעקבות פעולות אגרסיביות של הלובי של האלכוהול והלובי של הטבק בקונגרס, נכנס לתוקפו חוק המריחואנה שהטיל הגבלה פדרלית על מכירת קנאביס ושימוש בו. עברו כמעט 60 שנה עד שקליפורניה, בשנת 1996, הפכה למדינה הראשונה שהכשירה קנאביס תחת פיקוח רפואי על פי חוק השימוש בחמלה. נכון לעכשיו, 9 מדינות בארה״ב הפכו מריחואנה לפנאי לחוקית (לצד מדינות כמו קנדה ואורוגווי) ו ־29 מדינות בארה״ב הפכו מריחואנה רפואית לחוקית, לצד מספר מדינות רב בעולם, ביניהן: גרמניה, דנמרק, צרפת, איטליה, פורטוגל, מקסיקו, אוסטרליה, פולין ועוד.
בשנים האחרונות, יש קבלה והסכמה נרחבת ליעילות ונחיצות הטיפול בקנביס רפואי, אך יש להתבונן בצורה מפוכחת גם בחסרונותיו: מריחואנה ללא פיקוח רפואי עלולה להוביל להתמכרות. השימוש בו בגיל ההתבגרות יכול להשפיע על ההתפתחות הנפשית, ושימוש קבוע עלול גם להוביל לסיכון גבוה לחרדה ודיכאון, במיוחד אצל אנשים עם פגיעות גנטית.
מחלת אלצהיימר וקנאביס
על פי ארגון הבריאות העולמי, מחלת אלצהיימר (AD) מוצגת על ידי ירידה דינמית בתפקוד הפסיכולוגי. המחלה שכיחה יותר בקרב אנשים מעל גיל 65, עם ירידה דינמית בזיכרון, בחשיבה, בשפה וביכולת הלמידה. המחלה מתחילה לעתים קרובות בתסמינים קלים ומסתיימת בנזק מוחי חמור. על פי האגודה לאלצהיימר, נכון ל2019, לאחד מכל 10 אנשים מעל גיל 65 יש דמנציה של אלצהיימר, והסיכון לחלות ב AD עולה עם הגיל. אחד הגורמים העיקריים להתפתחות אלצהיימר הוא הצטברות של חלבוני בטא עמילואיד במוח המטופל. מחקר קליני באוניברסיטת טורונטו העלה כי נבילון, קנבינואיד סינתטי, היה יעיל בטיפול בתסיסה ובתסמינים התנהגותיים אחרים של אלצהיימר. שמן קנאביס רפואי המכיל THC כתוספת מוביל לירידה משמעותית בסימפטומים נוירוביוריאליים כגון הזיות, תוקפנות, עצבנות, אדישות, הפרעות שינה ומצוקה טיפולית. קנאביס רפואי יכול לסייע במניעה או עיכוב של התפרצות אלצהיימר ולהאט את התקדמות המחלה [קישור למחקר]. יתר על כן, THC , בהשוואה לתרופות קיימות, הוא מעכב דומיננטי מרשים של צבירת עמילואיד β-פפטיד, הסמן הנוירוטי העיקרי של מחלת אלצהיימר. לסיכום, לאחרונה התפרסם מחקר נוסף שנערך בהובלת ד״ר חרמוש ממחהלקה הגריאטרית בבית חולים לניאדו, שהוכיח כי טיפול מבוקר בקנביס רפואי לחולי דמנציה ואלצהיימר הוא באופן יחסי בטוח ויעיל לטיפול בהפרעות התנהגותיות בחולים עם דמנציה/אלצהיימר.
נוכח אישור ההתוויה בישראל לאחרונה, בתי אבות, ארגוני גימלאים, קופות חולים ומשפחות מטופלים מחפשים כיום פתרון יעיל כגון פתרון ASAYA של חברת שדה ביוטק – פתרון ש״יעטוף״ את החולים ובני משפחותיהם במעטפת טיפולית שתכלול תהליכים בירוקרטים (כגון הוצאה/חידוש רשיון), הדרכות, מעקב טיפולי והתאמה אישית של הטיפול. אפשר להתחיל את התהליך כבר מהמקלדת בבית בלחיצה על הקישור .
נדרשת המלצת רופא מומחה (בדרך כלל פסיכו-גריאטר) ומספר מסמכים נוספים.
צוות אסייא יסייע לבני המשפחות והמטופלים לאורך התהליך כולל, אם יש צורך, בהפנייה לרופא מומחה לצורך אבחון והמלצה.