עם תקציב שיא לשנה הקרובה, פארק היי-טק חדש, קריית ממשלה בהקמה, רכבת העמק הנהדרת ומתחם שוק תוסס, מאותתת העיר עפולה שהיא בצמיחה אדירה ואינה מתכוונת לעצור בקרוב. על אפם ועל חמתם של המלעיזים.
בשנת 2025 תחגוג העיר עפולה 100 שנה להיווסדה. מעניין היה לשמוע את דעתו של יהושע חנקין, מי שרכש את הקרקע של הכפר הזעיר "איל פולה" בזמנו מהפאודל הבריטי, על ההתפתחות של העיר עד היום. עפולה, שהוקמה במטרה להיות המרכז העירוני לכל תושבי עמק יזרעאל, חוותה כידוע עליות ומורדות לאורך הדרך. עם זאת, נראה כי לראשונה בהיסטוריה, הצליחה בירת העמק לעלות על דרך המלך, להציג בכל הפרמטרים העירוניים גרף צמיחה מסיבית והיא לא מתכוונת לעצור. חנקין בטוח גאה בה.
הצמיחה בתרבות והסביבה
לאחרונה נמצאת עפולה בכותרות מסיבות חיוביות. העיר מתגאה ובצדק בנציגים בני העיר הנוטלים חלק בטקסי ההצטיינות של צה"ל בבית הנשיא ובדיפלומטים בני העיר, המשובצים בשגרירויות ישראל ברחבי העולם. זו אינה מקריות. ההשקעה במערכת החינוך בעיר הולכת וגדלה באופן מתמשך. יש בעיר כבר לא פחות מ-30 בתי ספר ולאחרונה הוקמו לא מעט גנים חדשים. בעירייה גם משקיעים ב-8 כיתות מצוינות למתמטיקה ולמדעים שנפתחו בשנה האחרונה. כמו שנזכר לעיל, התוצאות אינן מאחרות להגיע. גם ענף התרבות בעיר חווה התפתחות משמעותית, ב"גלובס" נכתב שעפולה הפכה "למרחב אמנותי שוקק חיים" וזאת בעקבות סלון לאמנים שקיים בעיר, פסטיבל תרבות שנתי ועוד מגוון שיתופי פעולה עם הקהילה שמבצעים אנשי תנועת תרבות הפועלים בעיר. גם מתחם השוק של עפולה קיבל בזמן האחרון תפנית ושדרג עצמו כמצופה משווקים ותיקים, בדומה למה שאירע בשוק "מחנה יהודה" וב"שוק הכרמל". השוק ממש לא דומה למה שהכרנו והמגמה ברורה, הוא הופך לשוק אופנתי! ההתעוררות המאסיבית החלה באוגוסט האחרון עם פתיחתן של מסעדות שף, ברים ודוכני אוכל מהיר, ונראה כי זו רק ההתחלה.
פעילות מוניציפלית
בזמן שנושא התקציב בכנסת גורר אותנו עד לקלפי, בעיריית עפולה דווקא מצליחים להגיע להסכמות והצלחות בנושא. תקציב העירייה לשנת 2021 הינו כ-398 מיליון ש"ח. תקציב שיא של העיר מאז הוקמה ולא פחות מ-20 מיליון ש"ח יותר מהתקציב אשתקד. עפולה גדלה בעוד 10,000 תושבים רק בשנה האחרונה. העירייה בהחלט תומכת בצמיחה, ועפולה עתידה להיות המטרופולין החמישי בישראל עם צפי גידול של עד 250,000 תושבים.
ממשלת ישראל כבר הכירה בעיר עפולה כיעד אסטרטגי וחתמה על הסכם גג משמעותי, התומך בשינויים החיוביים שמתפתחים בעיר. במסגרת ההסכם עתידה אוכלוסיית העיר להיות מוכפלת עד שנת 2030. פרויקטים רבים נוספים מקודמים במסגרת ההסכם וביניהם גם הקמתה של קריית הממשלה החדשה בעיר.
כחלק מהסכם הגג, הוקצה שטח באזור תחנת הרכבת אליו יעברו כל משרדי הממשלה בעיר, שירוכזו במבנה חדש ומודרני מה שיקל על מאות אלפי תושבי האזור, מחריש ועד כרמיאל, בהגיעם למשרדי הממשלה השונים. בין השאר אמורים לעבור למתחם משרדי הפנים, החקלאות, מס ההכנסה, לשכת העבודה ועוד. כן אמורים לעבור למתחם המוסד לביטוח לאומי ובית משפט השלום שצפוי להתנהל במשכן חדש מכובד ומכבד הן למערכת המשפט והן לתושבי העיר. כמו כן, בסמוך לשטח שעליו הוסכם, הוקצה שטח נוסף המיועד להעברת תחנת המשטרה ממרכז העיר לקרייה הממשלתית החדשה.
ראש עיריית עפולה התייחס בעבר לחתימה על ההסכם ואמר: "במקביל להתפתחות העירונית המרשימה, שאנו חווים בשנים האחרונות, אשר באה לידי ביטוי בהקמת שכונות מגורים ומתחמי תעסוקה ומסחר בעפולה – קיימת ציפייה גם למשרדי ממשלה מודרניים, העונים על הצרכים של תושבי העיר והאזור".
פעילות עסקית
עיריית עפולה פועלת להקמת פארק לתעשיות עתירות ידע, על קרקע בשטח של כ- 400 דונם בסמוך לשכונת "רובע יזרעאל", לתחנת הרכבת ולמרכז הרפואי "העמק". בנוסף, הוקם בעפולה מרכז חדשנות ויזמות טכנולוגית, אשר יתמקד בפעילות מיזמים ובפרוייקטים בתחומי החקלאות, המזון, האגרו ביו והביו-רפואי.
ההיסטוריה מעידה, כי בערים צומחות בהן ישנו גידול דמוגרפי, ישנה השפעה ישירה על מחירי הנדל"ן, מסיבות מובנות של היצע וביקוש. לפי כל התחזיות המקצועיות, עפולה נמצאת רגע לפני ה"פיק", הצמיחה אדירה והיא נמצאת בדרכה למעלה, מה שהופך אותה בהווה לאטרקטיבית במיוחד עבור משקיעים חכמים.
השקעות חכמות, כולם מבינים – הן *ממש לא* לקנות נדל"ן במרכזי המטרופולינים הגדולים והיקרים עם השמות המפוצצים. שכן, הסיכוי לעליית מחירים משמעותית, לתשואה גדולה, כמעט אינו קיים. לעומת זאת בוודאי שהצפי הזה נכון ומוצדק ביחס למקומות המתפתחים עתירי הפוטנציאל. דווקא השקעות בהזדמנויות, הנמצאות במקומות המתפתחים, הן בעלות פוטנציאל רווח גבוה, וברמת היתכנות גבוהה יותר. משקיעים, שידעו לזהות את הצמיחה העירונית ואת פיתוח התשתיות, יזכו לקנות בשלב מוקדם, במחיר משתלם, וירוויחו בענק ברגע שתגיע עליית המחירים.
פרויקט A -TECH החדש, המוקם בעפולה בימים אלה, נהנה מכך שהעיר מוגדרת כאזור עדיפות לאומית א' וכאזור עידוד השקעות הון. המדינה מעניקה הטבות משמעותיות לחברות, הממקמות את פעילותן העסקית באזור זה, מתוך אינטרס לאומי. ההטבות משפיעות ישירות על שורת הרווח בשני אופנים מרכזיים: 1. מס חברות מופחת של 7% בלבד במקום 25%. 2. הטבות ארנונה ל-5 שנים שהן למעשה פטור ודירוג הארנונה. שיעור ההוצאה הנחסכת הוא עצום.
בימים אלו, משווקים בA -TECH משרדים במחירים מדהימים של החל מהון עצמי של – 58,700 ש"ח, אלה מחירים מהנמוכים בארץ, ודאי במיקום, ברמת הגימור המדוברת ובתנאים המוצעים לעסקה.