בכל הנוגע לאכיפת החוקים והתקנות לכניסה והשהות במדינת ישראל (כולל תהליכי אזרחות) ישנו גוף מנהלי ראשי וגדול, והוא בית הדין לעררים. הגשת ערר לבית הדין לעררים מתבצעת כאשר רוצים לשנות או לבטל החלטה שנלקחה ברשות האוכלוסין וההגירה, וזאת בהתאם לחוק הכניסה לישראל.
רשות האוכלוסין וההגירה היא גוף שהוקם מטעם מדינת ישראל, אשר מתפקידו לטפל בכל הנוגע לתחומי האוכלוסין במדינה. נושא אחד עליו אחראית רשות האוכלוסין וההגירה, וזה מיני נושאים רבים שבאחריותו, הוא הסדרת או אי-הסדרת מעמדם של נתינים זרים ועובדים זרים, נושא התופס לא מעט כותרות כבר שנים רבות בישראל.
מה חשוב לדעת על הגשת ערר לבית הדין?
במידה ואתם לא מרוצים מהחלטה אשר התקבלה ברשות האוכלוסין וההגירה, ניתן לערער על ההחלטה, לרוב במסגרת 30 יום בלבד (יצויין לרוב בהבהרה בגוף מסמך ההחלטה). או אז יש לבצע את הערר לפי החוק ולפי הסדר הנכון.
- ערר פנימי – לרוב, לפני שניגשים לביצוע מהלך מול בית הדין לעררים, יש לפעול קודם בערר ישיר מול רשות האוכלוסין וההגירה עצמה. לא מדובר בבחירה שלכם, אלא בחוק הקובע כי במידה ואתם רוצים לערער על החלטה זו או אחרת, יש לפעול קודם כל מול הרשות, ורק בהמשך לראות האם עדיין יש צורך לפנות לבית הדין או לא. במידה והגשתם את הערר ישירות לבית הדין לעררים, למרות שנדרשתם להגיש את הערר לרשות האוכלוסין וההגירה, הרי שהרר שלכם ימחק. במילים אחרות – מצו את מלוא התהליכים מול הרשות עצמה, ורק אם נתקלתם בחומה בצורה, או אז יש להגיש את הערר לבית הדין לעררים.
- פעולה כנגד אי-החלטה – לעיתים החלטות פשוט לא מתקבלות ברשות האוכלוסין וההגירה. תיקים נשארים פתוחים, "נופלים בין הכיסאות", או נדחים שוב ושוב לטיפול מאוחר יותר. גם במקרים שכאלו ניתן ורצוי לפנות בערר ישירות לבית הדין לעררים, ובעצם להגיש ערר על החלטה שלא נלקחה למרות שהוגשה בקשה לכך.
- עובדות מוצקות שתומכות בתיק שלכם – בית הדין מתנהל בצורה יבשה וברורה. הכל חייב להיות מנומק ומוכח, והבירוקרטיה משחקת תפקיד חשוב. אתם צריכים נימוקים חזקים עם גיבוי ברור בצורת מסמכים רשמיים. מסיבה זו יש לפעול באופן מיידי ונחוש כדי להשיג את כל המסמכים הנדרשים כדי לגבות היטב את הטיעונים שלכם, ולמנוע פסילה ודחייה של הערר. פרוטוקולים מראיונות מול רשות ההגירה, מסמכים המוכיחים על זוגיות, אישורים שהופקו בעבר, וכיו"ב בהתאם לאופי התיק שלכם.
הגשת ערר לבית הדין לעררים דורשת מיומנות וידע, ניסיון והבנה של התחום, ולא מומלץ לבצעה אותה בעצמכם ללא ייעוץ וליווי מקצועי ממומחים בתחום זה. חשוב לזכור כי לרוב יש לכם רק 30 ימים להגיש את הערר, ולכן במרבית המקרים נדרשת פעולה מהירה והחלטית.